Endulenziekenhuis

De ingang van het ziekenhuis
Vanuit de lucht

Het ziekenhuis te Endulen is een missieziekenhuis gelegen in het noorden van Tanzania. Het is in 1975 opgericht door Dr Pater Hubert Watschinger. Het ziekenhuis is gelegen binnen de Ngorongoro Conservation Area. De coördinaten zijn 3o11’ zuiderbreedte, 35o10’ oosterlengte. Het wordt begrensd in het noorden door de regio Olbalbal, in het westen door de regio Laitole, naar het zuiden door Lake Eyasi en naar het oosten door de Misigyo regio.

De bloedbank

De eigenaar van het ziekenhuis is het Catholic Archdiocese of Arusha. Het ziekenhuis geeft zorg aan een gebied van 8292 km2 waar meer dan 90.000 arme Maasai wonen. Zij zijn een semi-nomadisch herdersvolk dat ver onder het bestaansminimum leeft. Zij zijn voor de medische zorg geheel afhankelijk van het Endulen hospital. De moeder-en kindsterfte is veel hoger dan het gemiddelde in Tanzania, waar de moeder –en kindsterfte in vergelijking met de westerse wereld ook reeds heel hoog is. Het ziekenhuis heeft 110 bedden. Het heeft een drukke kraamafdeling met ongeveer 450 bevallingen per jaar. Momenteel is Dr Magdalene Utouh de geneesheer-directeur. Zij is in dienst van het Archdiocese of Arusha en vervult haar werk met verve.

Operatiekamer
Het rontgenapparaat

Daarnaast is er een kinderafdeling, een afdeling voor volwassen mannen en vrouwen en een aparte TB-afdeling. En er is natuurlijk de polikliniek. Er kunnen echo’s gemaakt worden en het ziekenhuis beschikt over een digitaal röntgenapparaat. Ook is er een goed functionerend laboratorium. Er zijn 29 buitenpoliklinieken die elke 2 weken per 4-wheeldrive-auto worden bezocht en waar moeder- en kindzorg wordt gegeven zoals zwangerschaps-controles/vaccinaties/voorlichting en behandeling van ziektes. Hier worden jaarlijks ongeveer 10.000 patiënten gezien. Het ziekenhuis beschikt over een goed functionerende operatiekamer.

Voorlichting aan traditionele vroedvrouwen
De auto voor de buitenklinieken

Elke maand is er een voorlichtingsbijeenkomst voor de traditionele vroedvrouwen waar diverse onderwerpen te pas komen zoals de noodzaak om in het ziekenhuis te bevallen, hygiene, vrouwenbesnijdenis, de emancipatie van de vrouw. Er zijn 5 regio’s waar de traditionele vroedvrouwen vandaan komen, dus elke regio wordt 2 x per jaar uitgenodigd.

Zonnepanelen

De stroomvoorziening wordt verzorgd door zonnepanelen en solarbatterijen en is daardoor CO2 neutraal. Het ziekenhuis heeft een CTC afdeling voor de behandeling van HIV- en tuberculosepatiënten. Tuberculose is nog steeds een ziekte die endemisch voorkomt in Tanzania. Het ziekenhuis heeft een bloedbank.

Bij het vliegveld

Vlak bij het ziekenhuis is een klein vliegveld. Als vervoer over der weg niet haalbaar is om het leven van de patiënt te redden kunnen patiënten worden geëvacueerd per vliegtuig door de NGO Flying Medical Service.

DutchEnglishGermanIndonesianSwahili