Endulen Tanzania

In memoriam Frans Senff

Met ontzetting en droefheid hebben wij kennis genomen van het bericht dat Frans Senff op 20 april is overleden aan de gevolgen van corona na een moedige en niet te winnen strijd. Frans was op 10 maart teruggekomen van zijn laatste reis naar Tanzania. Op 24 maart werd hij opgenomen in het Wilhelminaziekenhuis. Hij zou in mei opnieuw naar Tanzania afreizen. Het is verschrikkelijk triest dat hij, nog steeds vol plannen en energie, er niet meer zal zijn. Frans is 67 jaar geworden.

Frans ging al jaren lang twee keer per jaar voor een periode van 7 weken naar Tanzania om daar in het Endulen Hospital als vrijwilliger te werken. Zie elders op deze website, en de verhalen hieronder. Daarnaast ondersteunde hij verscheidene Tanzaniaanse studenten in de medicijnen, en voorzag het ziekenhuis van financiële middelen via donaties door hemzelf en anderen. Onvermoeibaar en met een ongekend idealistische inslag heeft hij zich ingezet voor het ziekenhuis en voor de Masai, de bevolking rond de Ngorongorokrater in Tanzania.

Stichting Chagos zal in de geest van Frans doorgaan met het steunen van projecten op het vlak van de gezondheidszorg in Tanzania, maar Frans zelf zal onvervangbaar blijken.

Henk Krijnen, Gé Donker, Henk Linstra, Kees van der Graaf

Endulen

Het trieste leven van een jonge moeder

Op een avond in oktober 2020 werd met spoed Kiludi binnengebracht, een jonge vrouw van 16 jaar. Ze was ongeveer 20 weken zwanger en volgens de familie had ze thuis meerdere convulsies (stuipen) gehad.

Goodluck Noah

Goodluck Noah kwam ik tegen op de medische hulppost in maart 2018.

Naasharu

In de 31ste week van haar zwangerschap meldde zich half oktober j.l. Naasharu, een jonge vrouw van midden in de twintig met onbegrepen vaginaal bloedverlies.

James Ndete

Het verhaal van James Ndete begint in juni 2020. Om 2 uur ’s nachts werd mij gevraagd de patient opnieuw te evalueren. Hij kwam met het verhaal van buikpijn, begonnen de dag tevoren. In het verleden had hij wisselend last van obstipatie.

Lengine Parorike

Op een ochtend in oktober 2020 beoordeelde ik opnieuw een jongeman van 23 jaar oud, een murani. Murani noem je een Maasai jongeman die nog geen gezin heeft.

Endulen, september 2020

Frans Senff is op 30 september 2020 weer aangekomen in Tanzania.

Een bed side monitor

Een deel van de inkomsten van Brieven naar de groene hel is gegaan naar de aanschaf van een “bedsidemonitor” voor het Endulenziekenhuis in Tanzania. Het apparaat is inmiddels met succes geïnstalleerd.