Beter zicht op Endulen

In oktober 2021 is Marian Zuure, arts uit Ulvenhout, in Tanzania geweest en heeft op verzoek van Stichting Chagos uitgebreid contact gehad met verschillende personen, met name met de directeur van het Endulen ziekenhuis, dr. Magdalena.

Stand van zaken augustus 2021

In de nieuwsbrief naar donateurs en geïnteresseerden van begin juli 2021 hebben we aangegeven dat we het netwerk rond het Endulenziekenhuis in kaart wilden brengen en dat we de betrokkenheid van Frans Senff, zij het in zeer afgeslankte vorm, wilden voortzetten.

Hoe nu verder?

Het is ruim twee maanden geleden dat Frans Senff tot ontsteltenis van ons allen is overleden. We kijken terug op een mooie plechtigheid in Bergen op Zoom.

In memoriam Frans Senff

Met ontzetting en droefheid hebben wij kennis genomen van het bericht dat Frans Senff op 20 april is overleden aan de gevolgen van corona na een moedige en niet te winnen strijd. Frans was op 10 maart teruggekomen van zijn laatste reis naar Tanzania. Op 24 maart werd hij opgenomen in het Wilhelminaziekenhuis. Hij zou in mei opnieuw naar Tanzania afreizen. Het is verschrikkelijk triest dat hij, nog steeds vol plannen en energie, er niet meer zal zijn. Frans is 67 jaar geworden.

Endulen

Het trieste leven van een jonge moeder

Op een avond in oktober 2020 werd met spoed Kiludi binnengebracht, een jonge vrouw van 16 jaar. Ze was ongeveer 20 weken zwanger en volgens de familie had ze thuis meerdere convulsies (stuipen) gehad.

Goodluck Noah

Goodluck Noah kwam ik tegen op de medische hulppost in maart 2018.

Naasharu

In de 31ste week van haar zwangerschap meldde zich half oktober j.l. Naasharu, een jonge vrouw van midden in de twintig met onbegrepen vaginaal bloedverlies.

James Ndete

Het verhaal van James Ndete begint in juni 2020. Om 2 uur ’s nachts werd mij gevraagd de patient opnieuw te evalueren. Hij kwam met het verhaal van buikpijn, begonnen de dag tevoren. In het verleden had hij wisselend last van obstipatie.

Lengine Parorike

Op een ochtend in oktober 2020 beoordeelde ik opnieuw een jongeman van 23 jaar oud, een murani. Murani noem je een Maasai jongeman die nog geen gezin heeft.

Endulen, september 2020

Frans Senff is op 30 september 2020 weer aangekomen in Tanzania.