Het boek

Stichting Chagos is oorspronkelijk opgericht om het boek ‘Brieven naar de groene hel’ uit te geven. Dat was in 2013. Maar nog steeds is dit een zeer lezenswaardig boek.

“Ik heb het in enkele dagen uitgelezen hoewel ik geen boekenlezer ben. Zelf ’s nachts als ik een keer niet kon slapen. Wat een leuk en boeiend verhaal.”

“Na het lezen van het boek bleef bij mij maar één gedachte over; jammer dat ik het uit heb.”

“..ik had sterk de behoefte om door te lezen; ik was steeds nieuwsgierig naar het vervolg.”

..en vijf sterren op bol.com.

Tanzania holde in het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw economisch achteruit. Het onder president Nyerere gevoerde beleid, hoe goed bedoeld ook, leidde tot een onmogelijke situatie. Er was gebrek aan eerste levensbehoeften en benzine, de overheid functioneerde nauwelijks, er was een welig tierende zwarte markt.
Tegen deze achtergrond ging Gé aan de slag in een missieziekenhuis in Bukumbi, vlak bij Mwanza aan het Victoriameer, een ziekenhuis dat in de regio een belangrijke functie vervulde. Ze deed vele operaties, introduceerde nieuwe behandelmethoden voor tb en lepra, leidde gezondheidswerkers op voor de mobiele posten, haalde de ‘flying doctors’ binnen, bouwde de moeder- en kindzorg uit en had de laatste anderhalf jaar van haar aanstelling de algemene leiding in het ziekenhuis.

Het Indonesische deel van Nieuw-Guinea heette toen Irian Jaya. Hier werkte de schrijver in soms uitdagende omstandigheden aan spectaculaire projecten die te maken hadden met de zoektocht naar aardolie in het gebied bij de Mamberamorivier. Dit ging om seismisch onderzoek, op land en op zee, het verkennen en karteren van de binnenlanden, het graven van kanalen en het doen van proefboringen.

Wat het een met het ander te maken heeft laat zich uiteraard lezen in het boek. Of raadpleeg voor meer gedetailleerde informatie de site Brieven naar de groene hel. Het papieren boek bestellen kan men hier bestellen. Er zijn ook digitale versies (epub en pdf).

DutchEnglishGermanIndonesianSwahili