Categorieën
Endulen

Goodluck Noah

Goodluck Noah kwam ik tegen op de medische hulppost in maart 2018.

Het personeel van de medische hulppost ontbijt rond 9.00 uur in de keuken van Flying Medical Service. De medische hulppost maakt deel uit van Olkolola Catholic Mission, evenals de school voor gehandicapten waar de leerlingen o.a. les kunnen krijgen in houtbewerken, kleding maken en veeteelt en op deze manier later zelfstandig hun brood kunnen verdienen. Daar in de keuken tijdens het ontbijt kwam ik in contact met een nieuw gezicht. Hij heet Goodluck Noah. Ik dacht eerst dat hij een nieuwe verpleegkundige was. Hij vertelde dat hij een medisch student was aan KCMC in Moshi. (Kilimanjaro Christian Medical Centre) Hij had zijn 3e jaar niet kunnen afmaken omdat zijn sponsor, een Cubaanse zakenman, was verongelukt tijdens een vliegramp vlakbij de Ngorongoro Crater. Daardoor kon hij zijn opleiding niet vervolgen en om zijn ervaring bij te houden, werkte hij op de medische hulppost. Het was zijn ideaal om arts te willen worden voor de allerarmsten in Tanzania. In een poging zijn studie zelf te kunnen bekostigen, was hij als drager gaan werken voor de toeristen die de Kilimanjaro wilden beklimmen. Hij verdiende per trip ongeveer van één week TSH 100.000. De opleiding kost per jaar ongeveer TSH 5 miljoen. (Ongeveer euro 2.500) Hij had nu reeds 10 x de Kilimanjaro beklommen !!! Als hij 50 x een trip had gedaan kon hij 1 jaar studeren….. Ik heb heel veel bewondering voor zijn doorzettingsvermogen en was tegelijk heel ontroerd evenals Thomas Müller, een volunteer piloot bij Flying Medical Service. We besloten om hem samen te sponsoren. Wel stelde ik de voorwaarde aan Goodluck om dan na de voltooiing van zijn studie een aantal jaren voor de arme Maasai bevolking in het Endulen hospital te gaan werken. Goodluck was dolgelukkig met dit voorstel. Hij heeft zijn eigen moeder nooit gekend en weet ook niet wie zijn vader is; zijn moeder is overleden aan zijn bevalling. Toen ze in baringsnood aan de kant van de weg in grote problemen was geraakt, heeft een onbekende vrouw haar naar een ziekenhuis gebracht. Toen zij stierf aan de complicaties van zijn bevalling, heeft zij hem geadopteerd en hem opgevoed. Goodluck heeft de gelofte naar zichzelf afgelegd dat hij zijn leven in dienst zou stellen voor de allerarmste medemens. Toen ik dit verhaal vertelde tijden een presentatie op een van de breiclubs, was mevrouw Hennie Kosse- Koops zo geraakt door dit verhaal dat ze heeft besloten op haar 70ste verjaardag in plaats van cadeaus een inzameling te houden voor de opleiding van Goodluck. Ook boven haar verwachting haalde ze € 2000 op. Geweldig !

Aankomst Endulen hospital van Goodluck

Afgelopen augustus 2020 heeft hij zijn opleiding voltooid en hij begint 1 december met 1 jaar co-schappen in het Mount Meru hospital in Arusha. In de afgelopen periode dat ik werkzaam was in het Endulen hospital heeft hij 3.5 week meegewerkt in het Endulen hospital . Hij bruist van energie en heeft hart voor zijn patiënten. Reeds op de 2e dag heeft hij een keizersnee gedaan in verband met een verhaakte tweeling. In plaats van te assisteren heeft hij de operatie moeten overnemen, omdat de jonge, afgestudeerde arts te weinig ervaring had. Goodluck probeert zoveel mogelijk, ook in zijn vrije tijd, medische ervaring op te doen. Hij heeft 66 keizersnedes gedaan, waarvan een aantal zelfstandig, omdat er op dat moment geen arts was in het betreffende ziekenhuis. Hij heeft risico’s moeten nemen en ook durven nemen. Het is een genot om met hem samen te werken. Hij heeft oog voor de psychosociale aspecten van de patiënten en wordt dan ook in het Endulen hospital op handen gedragen zowel door de staf als de patiënten.


Voorlichting geven aan traditionele vroedvrouwen.

Tijdens mijn afgelopen verblijf in het Endulen hospital vertelde Goodluck dat hij in het KCMC van 2 bezoekende amerikaanse chirurgen het aanbod kreeg om in Boston in het John Hopkins ziekenhuis een volledige gesponsorde chirurgische opleiding te gaan doen. Hij heeft het aanbod afgeslagen om aan zijn gelofte aan God gehoor te kunnen geven. Chapeau Goodluck, may God guide you; ik heb er volledig vertrouwen in dat je een arts zult worden uit roeping !


Zorg geven met nurse Paulina aan het premature babietje Veronica.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × 5 =

DutchEnglishGermanIndonesianSwahili