Categorieën
Endulen

Lengine Parorike

Op een ochtend in oktober 2020 beoordeelde ik opnieuw een jongeman van 23 jaar oud, een murani. Murani noem je een Maasai jongeman die nog geen gezin heeft.

Na een ruzie kreeg hij een spier in zijn linkerbil en die kwam er weer uit in zijn kruis. Hij verloor een hoop bloed rectaal en ook vanuit zijn kruis. Het Hb bleef dalen in de loop van de ochtend ondanks een bloedtransfusie. Na overleg met de familie werd besloten hem naar een groter ziekenhuis in Arusha te verwijzen. Ik zelf zag een buikoperatie niet zitten omdat we niet wisten wat we zouden aantreffen in het kleine bekken. Intussen ging de tijd verder en was het reeds in de middag. Ook zijn Hb begon verder te dalen als gevolg van de bloeding. Het plan was om hem met de ziekenhuisambulance te vervoeren naar het Mount Meru hospital te vervoeren, een rit van 5-7 uur. Met dit dalend Hb zou hij niet levend in het ziekenhuis aankomen.

We besloten nu om hem per vliegtuig van Flying Medical Service naar Arusha te transporteren. Intussen overlegde ik met Goodluck Noah, onze gesponsorde medisch student die veel contacten met de specialisten heeft en in Arusha verbleef. Gelukkig kon ik hem daar bereiken. Hij nam contact op met de chirurg in het Mount Meru hospital, zodat de patiënt verwacht werd voor een spoedoperatie. Intussen was het vliegtuig op weg naar het Endulen hospital om de patiënt op te halen.

Helaas begon het Hb verder te dalen en de bloedbank had helaas geen passend bloed meer voorradig. Gelukkig voor de patiënt had ik dezelfde bloedgroep. Na een zak bloed te hebben gedoneerd kon hij in een stabiele conditie per vliegtuig worden vervoerd. Hij arriveerde zonder problemen in Arusha en en in het Mount Meru hospital. Onder druk van Goodluck Noah is hij nog dezelfde avond geopereerd. Goodluck Noah heeft zelfs de operatie geassisteerd. Hij kreeg een tijdelijke colostomie die intussen ook weer is gesloten.

Inmiddels is de patiënt weer in goede conditie ontslagen. Het verschil tussen leven en dood wordt soms bepaald door de juiste beslissing op het juiste moment en ook wel geluk of “Hulp van boven”. Zie ook het operatieverslag geschreven door Goodluck Noah.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − zestien =

DutchEnglishGermanIndonesianSwahili